Nedjelja, 13 Studeni 2022 12:04

Održana sjednica Skupštine Crvenog križa općine Posušje

Izvještajna i izborna sjednica Skupštine Crvenog križa općine Posušje održana je 11. studenog u restoranu Astorija u Posušju uz sudjelovanje većine zastupnika starog saziva i 19 zastupnika novog saziva (uključujući 11 zastupnika iz starog saziva).

Uvod u sjednicu počeo je minutom šutnje za sve umrle članove dosadašnjeg saziva Predsjednišva i Skupštine i dragovoljne darivatelje krvi, nakon čega se nastavilo sa radom.

Na početku sjednice nazočne su pozdravili potpredsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH Drago Martinović naglasivši i pohvalivši brojnost i snagu Konferencije mladih Crvenog križa općine Posušje, druge aktivnosti koje s uspjehom provodi, a među zadnjima su one vezane za ljetošnji požar u Parku prirode Blidinje, te predložio formiranje Službe za zbrinjavanje stradalog i ugroženog stanovništva gdje Crveni križ svakako zauzima važnu ulogu. Na kraju obraćanja predsjedniku Branku Leki je uručio Jubilarno priznanje Crvenog križa Grada Tuzla u povodu 110 godina, a koje mu je prethodno predano na sjednici Predsjedništva Crvenog križa FBiH (zbog nemogućnosti odlaska na svečanost i osobnog preuzimanja priznanja).

Načelnik općine Posušje Ante Begić je u svom obraćanju istaknuo važnu ulogu koju Crvenog križa za lokalnu zajednicu, ali i puno šire, te potvrdio da će, u suradnji sa ljudima iz Crvenog križa, dati svoj maksimalni doprinos da se njegov rad podrži,   gdje je moguće podigne i na razinu više, a sve za dobrobit svih žitelja općine Posušje.

U nastavku je predsjednik Branko Leko uručio Plaketu Crvenog križa općine Posušje za pokojnog Peru Crnogorca (posthumno) a preuzeo ju je i zahvalio njegov brat Ljubo Crnogorac.

U radnom dijelu sjednice, nakon diskusija i rasprava, jednoglasno je usvojeno Izvješće o radu Financijsko izvješće uz prevladavajuće konstatacije da je urađeno izuzetno puno, da je dragovoljno darivanje krvi na ponos organizacije i onih koji je vode i predstavljaju, ali i cijele općine Posušje i puno šire. Sa dosta pažnje analizirane su i sve druge programske aktivnosti, kao i financijsko stanje i poslovanje uz zaključak da financiranje ne prati intenzitet i kvalitet aktivnosti, te s tim u vezi zaključci i koraci za poboljšanje stanja.

Uslijedio je izborni dio Skupštine, te je za Predsjednicu Skupštine  i novom mandatnom razdoblju izabrana Božena Pandža.

Za članove Predsjedništva  novog saziva izabrani su: Branko Leko, Božena Pandža, Ljubo Begić, Zrinka Martić, Ante Begić, Nina Livajić i Ljubo Crnogorac, a za Predsjednika Predsjedništva Branko Leko.

Izabran je i Nadzorni odbor u sastavu: Ivana Ćorić- predsjednica, Slaven Penava i Katarina Landeka Marić-članovi.

Za zastupnike u Skupštinu Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke izabrani su: Branko Leko, Zrinka Martić, Ivan Miličević i Željko Mitar.

Usvojen je prijedlog da Branko Leko bude izabran za člana Predsjedništva Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, te je isti izabran za zastupnika u Skupštinu Crvenog križa Federacije BiH.

Sve odluke ili prijedlozi usvojeni su jednoglasno.

Pod tekućim pitanjima raspravljalo se i data su zaduženja  za izradu Fotomonografije Crvenog križa općine Posušje.