Nedjelja, 09 Listopad 2022 11:59

Održana izborna sjednica Konferencije mladih Crvenog križa općine Posušje

U Kino dvorani Posušje dana 7. listopada u nazočnosti od preko stotinu mladih održana je izborna sjednica Konferencije mladih Crvenog križa općine Posušje.

Na samom početku pročitano je pismo podrške i zahvalnosti dosadašnje predsjednice Predsjedništva Marite Milićević koja je, uz zahvale za ukazano joj povjerenje i pozdrave rukovodstvu Crvenog križa, iznijela svoje dojmove i vrlo pozitivna iskustva u volonterskom radu u Crvenom križu – istaknuvši da je to nešto najljepše u dosadašnjem životu.

Potom je predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko ukratko mlade upoznao o povijesti i nastanku Crvenog križa u svijetu, o temeljnim načelima Pokreta, o znaku i nazivu, o ostalim zvaničnim znakovima koji se koriste u Pokretu.

U nastavku je prof. Jozo Kolobarić  u vrlo nadahnutom izlaganju govorio o povijesti Crvenog križa/krsta u Bosni i Hercegovini koji ove godine obilježava 110. godišnjicu utemeljenja, o svim razdobljima i sustavima kroz koje je prolazio,o unutarnjoj strukturi  i ustroju,  pa sve  do priznanja od strane Vijeća ministara BiH i međunarodnog priznanja. Naglasio je da u cijeloj toj priči značajno mjesto zauzima i Crveni križ općine Posušje na čelu sa predsjednikom Lekom koji je obnašao i brojne  rukovodne, ali volonterske dužnosti preko Crvenog križa HZ Herceg-Bosne, Županije Zapadnohercegovačke, Federacije Bosne i Hercegovine, kao i dužnost Predsjednika Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, te i profesionalno jedan mandat kao Glavni tajnik.

Nadalje je Branko Leko nazočne upoznao o povijesti i radu Crvenog križa općine Posušje koji je proljetos dostojanstveno i na vrlo visokoj razini  obilježio 75-tu obljetnicu utemeljenja i rada, najznačajnijim priznanjima koja su mu dodijeljena, kao i brojnim zaslužnima kojima su uručene  plakete i zahvalnice, te podsjetio na njegove glavne aktivnosti. Sa posebnim emocijama je govorio o ratnom razdoblju, stotinama tisuća prognanika koji su došli, bili ili prošli kroz Posušje. O svima njima je brinuo Crveni križ, a prostor u kome se održava Konferencija bio je i blagovaonica, tu je bila i mobilna kuhinja, pa i Sveta misa Polnoćka slavila se u prostoru sadašnje kino dvorane.

Nakon upoznavanja nazočnih sa Etičkim kodeksom Crvenog križa FBiH i Pravilima o organiziranju i djelovanju mladih Crvenog križa ŽZH , razmatranja i usvajanja Poslovnika o radu Konferencije mladih, izbora zapisničara i ovjerovitelja zapisnika,  uslijedio  je izborni dio sjednice.

U Predsjedništvo mladih izabrani su: Nina Livajić, Jure Filipović, Slavica Tomić, Matej Bešlić i Nikolina Leko.

Za Predsjednicu Konferencije mladih izabrana je Nikolina Leko, za Predsjednicu Predsjedništva Nina Livajić, a za potpredsjednike  Jure Filipović i Slavica Tomić.

Za zastupnike u Konferenciju mladih Crvenog križa ŽZH izabrani  su Nina Livajić, Jure Filipović i Slavica Tomić, za zastupnicu u Konferenciju mladih CK F BiH Nikolina Leko, a za zastupnicu u Skupštinu Crvenog križa općine Posušje izabrana je Nina Livajić koja je i predložena za člana Predsjedništva.

Sve odluke o izborima donesene su jednoglasno, svi nazočni potpisali su pristupnice za članstvo u Crvenom križu i izjave o prihvaćanju Etičkog kodeksa CK FBiH.

Na kraju sjednice Predsjednica Predsjedništva Nina Livajić se zahvalila na izboru i ukazanom joj povjerenju izražavajući nadu da će mlade adekvatno zastupati, te uz njihovu i podršku rukovodstva doprinijeti da se još više promovira volontarizam, a da je upravo Crveni križ općine Posušje organizacija i mjesto kroz koje će se to realizirati.

Svim nazočnima Crveni križ općine Posušje se zahvaljuje, a izabranima želi dobrodošlicu i upućuje čestitke.