Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK), zajedno s 27 organizacija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH i 41 udrugom nestalih osoba u nedjelju (30.08.) obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom simboličnog naziva „Gdje je?“.

Kako je priopćeno iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa, volonteri Crvenog križa su građanima širom zemlje dijelili zaštitne maske s natpisom „Gdje je?“, kako bi skrenuli pažnju na važnost pronalaska više od 7.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale usljed rata u Bosni i Hercegovini.

„Našoj kampanji su se pridružili i mnogobrojni veleposlanici i predstavnici međunarodne zajednice. Gdje su naši najmiliji? Po međunarodnom i domaćem pravu, države imaju obvezu da odgovore na to pitanje“, izjavio je šef delegacije MKCK u BiH Elmir Camić.

Dvadeset i pet godina nakon završetka sukoba u BiH, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen, navedeno je u priopćenju Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Nedostatak vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica predstavlja najveći izazov pronalaženju nestalih. Kao neutralna i neovisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica.

„U protekle dvije godine su istraživači MKCK u arhivi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu pretražili imena preko 1.700 nestalih osoba iz BiH. Osim toga smo dobili pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske, ali i organizacija kao što su Europska komisija, NATO i UNHCR. Sve ukupno, naši stručnjaci su prikupili preko 50.000 stranica dokumentacije, a svi relevantni podaci su predati Institutu za nestale osobe BiH za dalju primjenu na terenu“, kazao je Camić.

S obzirom na trenutnu pandemiju, glavni dio ovogodišnje kampanje MKCK za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih se odvija na društvenim mrežama.

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva, te u suradnji sa šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, organizirala je video kampanju s ciljem većeg angažiranja javnosti na rješavanju pitanja osoba koje se još vode kao nestale.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Amor Mašović, u video poruci rekao je da više od sedam tisuća ili jedne petine od ukupnog broja nestalih državljana Bosne i Hercegovine još uvijek se smatra nestalim.

„Nedostatak informacija o lokacijama njihovih grobnica je osnovni uzrok takvog stanja. Zanemarivo je mali broj svjedoka spremnih da podjele te informacije“, rekao je on.

U video poruci Mašović je istaknuo da dodatno utječe i činjenica da određeni manji broj bliskih srodnika nestalih, još uvijek nije iskazao spremnost da donira krv u svrhu identifikacije DNK-a metodom.

U Bosni i Hercegovini je oko 70% od oko 31.500 koji su prijavljeni kao nestali na kraju sukoba u razdoblju između 1992. i 1995. su pronađeni, a njihova tijela identificirana.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih (30.08.) u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke uključio se u kampanju Međunarodnog komiteta Crvenog križa, pod nazivom "Gdje je?". Volonteri Crvenog križa građanima su dijelili zaštitne maske i informativne letke, podssjećajući ih da sudbina više od 7.000 nestalih osoba još uvijek nije rasvjetljena ili da nisu pronađeni njihovi zemni ostaci. Obilježavanje je organizirano u gradu Ljubuški, ispred Gradskog poglavarstva.

O važnosti humanitarnog rada govorilo se ovih dana u Ljubuškom na tribini pod nazivom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“, a u organizaciji Udruge Pravi put i Grada Ljubuškog. Naglasak je na svim aspektima humanitarnog rada, volonterizmu i mogućnostima uključivanja mladih u humanitarne organizacije.

U Sarajevu je održana 6. sjednica VI saziva Skupštine Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine Crvenog križa Federacije BiH prim. dr. Fadil Jahić.

U sklopu aktivnosti na provođenju mjera na sprječavanju i suzbijanju širenja zarazne bolesti koronavirusa, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji sa Stožerom civilne zaštite ŽZH je danas ispred Staračkog doma Ljubuški postavio dezinfekcijski tunel za potrebe djelatnike i štićenike doma.

Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

potaknuti Vašim reakcijama te medijskim izvještavanjem dužnost nam je ograditi se od sudjelovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na „komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.“ u Sarajevu, dana 16. svibnja 2020. godine, u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH). Po naravi i ciljevima, spomenuta „komemorativna šetnja“ ima političke konotacije, posebice ako uzmemo u obzir izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup.

Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima jesu nepristranost i neutralnost. Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode. „Propagiranje i unaprjeđenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima“ je među osnovnim ciljevima Crvenog križa, a što je jasno upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH.

Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod znakovljem Crvenog križa na „komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.“, pozivamo Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta.

Ispričavamo se građanima Bosne i Hercegovine koji su s pravom uznemireni povodom sudjelovanja osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ – humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

CRVENI KRIŽ ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE
CRVENI KRIŽ ŽUPANIJE HERCEGBOSANSKE
CRVENI KRIŽ ŽUPANIJE POSAVSKE
CRVENI KRIŽ ČAPLJINA
CRVENI KRIŽ ČITLUK
CRVENI KRIŽ NEUM
CRVENI KRIŽ PROZOR-RAMA
CRVENI KRIŽ RAVNO

U proteklih mjesec dana, od 7. travnja do 12. svibnja 2020. godine, gradske/općinske organizacije Crvenog križa u Županiji Zapadnohercegovačkoj organizirale su četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, na kojima je prikupljena 231 doza dragocjene tekućine a pozivu na akcije odazvalo se čak 275 darivatelja. Veliko HVALA našim herojima!

CK POSUŠJE, 07.04.2020., 82 darivatelja se odazvala, prikupljeno 64 doze krvi!

CK ŠIROKI BRIJEG, 23.04.2020., 65 darivatelja se odazvalo, prikupljeno 58 doza krvi!

CK GRUDE, 30.04.2020., 53 darivatelja se odazvala, prikupljeno 45 doza krvi!

CK LJUBUŠKI, 12.05.2020., 75 darivatelja se odazvalo, prikupljene 64 doze krvi!

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke pripadnici službe za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć osnovane pri Crvenom križu Županije Zapadnohercegovačke i volonteri općinskih/gradskih organizacija Crvenog križa na središnjim trgovima u Grudama, Posušju, Ljubuškom i Širokom Brijegu građanima su podijelili zaštitne maske. Zaštitne maske su dobivene od Federalne uprave civilne zaštite.

Ljubuški je danas posjetio glavni tajnik Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Namik Hodžić zajedno sa svojim suradnicima. U prostorijama Crvenog križa dočekao ih je Viktor Grbavac te ih upoznao sa stalnim aktivnostima pomoći najugroženijim te onima koje svakodnevno i neumorno rade od proglašenja stanje nesreće zbog pandemije koronavirusa.

Stranica 1 od 4