U ponedjeljak 21.09.2020.g. od 9 do 12 sati u Ljubuškom će se održati akcija dragovoljnog darivanja krvi. Akciju organizira Crveni križ grada Ljubuškog u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB Mostar, a pod pokroviteljstvom Hotela Bigeste.

Darivanje krvi će se održati u velikoj dvorani hotela Bigeste, uz poštivanje epidemioloških mjera. Podsjećamo da uz osobne dokumente, obvezno je nošenje zaštitne maske.

„Svi oni darivatelji koji dođu i daruju krv, imati će gotov obrok. To je prilika da se na ovaj način zahvalimo našim darovateljima, ali i da ih počastimo“, objasnio je predsjednik Crvenog križa Ljubuški Viktor Grbavac.

Marijana Mucić, magistra sestrinstva pozvala je sve koji mogu da daruju krv u ovom vremenu pandemije kada je velika potražnja za dragocjenom tekućinom.

„Toliko je dobar osjećaj kada čovjek daje krv bez ikakvog interesa, odnosno kada daje ono što može spasiti život nekom drugom“, poručila je ona.

Četvrtak, 17 Rujan 2020 19:53

CK Široki Brijeg: U Uzarićima 24 doze krvi

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj u četvrtak (17.09.2020.g.) u Uzarićima prikupljene su 24 doze krvi, a akciji se odazvalo 29 darivatelja.

Bila je ovo šesta akcija dobrovoljnog darivanja krvi na području Širokoga Brijega u 2020. godini koju je organizirao Crveni križ grada Širokoga Brijega u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB Mostar, a pod pokroviteljstvom Grada Širokoga Brijega i Hrvatske udruge logoraša - podružnica ŽZH.

Po završetku akcije izaslanstva Crvenog križa grada Širokoga Brijega i ŽZH, Mjesne zajednice Uzarići te Hrvatske udruge logoraša - podružnica ŽZH zapalila su svijeće kod spomenika poginulih branitelja ispred crkve svetog Ante Padovanskog u Uzarićima.

Akcija je održana uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, a darovateljima je bio osiguran obrok zahvale.

O sljedećoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi na području Širokoga Brijega javnost će biti naknadno obaviještena.

ddk uzarici1

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u četvrtak, 17. rujna 2020.g., od 9:00 do 11:00 sati u prostorijama Mjesne zajednice Uzarići.

Riječ je o šestoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi na području Širokoga Brijega u 2020. godini koju organizira Crveni križ grada Širokoga Brijega u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB Mostar, a pod pokroviteljstvom Grada Širokoga Brijega.

Akcija će biti održana uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, a darovatelje krvi podsjećamo da je nošenje maske obavezno, navode iz širokobriješkog Crvenog križa.

Pomoć Crvenog križa Bosne i Hercegovine tijekom epidemije koronavirusa je iznimno važna. Njegovi članovi i volonteri, kao najveća snaga, na raspolaganju su građanima u više od 80 gradova i općina, a osim kupnje hrane i lijekova, zaduženi su i za distribuciju prehrambenih i higijenskih paketa korisnicima javnih kuhinja i socijalno ugroženim obiteljima.

Kako je za Dnevni list istaknuo dr. sc. Drago Martinović, potpredsjednik Društva Crvenog križa BiH, građanima je podijeljeno više od 100.000 zaštitnih maski i rukavica, a za sve one koji su se teško nosili s mjerama izolacije i karantene, članice strukture Društva Crvenog križa BiH su uspostavile telefonske linije za psihosocijalnu podršku.

SOS broj

„Brojne lokalne organizacije su u oba entiteta uspostavile SOS broj putem kojeg građani mogu zatražiti pomoć ili uputiti na ljude u potrebi, a javne kuhinje i dalje isporučuju tople obroke svojim korisnicima. Također, Društvo Crvenog križa je kroz entitetske organizacije dostavilo značajnu količinu poljskih kreveta, posteljine i šatora lokalnim organizacijama koje su svoje resurse stavile na raspolaganje nadležnim stožerima. Lokalne organizacije su uključene i u postavljanje trijažnih šatora i instaliranje dezinfekcijskih tunela u zdravstvenim ustanovama u BiH“, rekao je dr. sc. Martinović.

Pritom je kazao i to kako su predstavnici Crvenog križa uključeni u rad stožera civilne zaštite na svim razinama, sudjeluju u postrojbama civilne zaštite i pružaju podršku zdravstvenim ustanovama, ispunjavajući na taj način svoju ulogu pomoćnog tijela u humanitarnim akcijama.

Zahvala medijima i institucijama

„Društvo Crvenog križa BiH ne bi bilo u mogućnosti provoditi svoje aktivnosti bez podrške partnera iz Međunarodnog pokreta Crvenog križa i polumjeseca. Veoma smo zahvalni Međunarodnom odboru Crvenog križa, Crvenom polumjesecu Turske, Crvenom križu Austrije, Crvenom križu Švicarske, kao i Međunarodnoj federaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na pruženoj podršci“, naglasio je dr. sc. Martinović.

Uputio je zahvalu i medijima koji svakodnevno prate aktivnosti strukture Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, a koje se realiziraju od samog početka epidemije koronavirusa.

„Hvala svim medijskim kućama koje pravovremeno izvještavaju o našim aktivnostima, a budući da dolazim iz organizacije Crvenog križa Zapadnohercegovačke županije, moram istaknuti i tamošnja zalaganja za pružanje pomoći i podrške ljudima u potrebi, ali i napore institucija koje pokušavaju suzbiti epidemiju koronavirusa“, zaključio je dr. sc. Martinović.

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK), zajedno s 27 organizacija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH i 41 udrugom nestalih osoba u nedjelju (30.08.) obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom simboličnog naziva „Gdje je?“.

Kako je priopćeno iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa, volonteri Crvenog križa su građanima širom zemlje dijelili zaštitne maske s natpisom „Gdje je?“, kako bi skrenuli pažnju na važnost pronalaska više od 7.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale usljed rata u Bosni i Hercegovini.

„Našoj kampanji su se pridružili i mnogobrojni veleposlanici i predstavnici međunarodne zajednice. Gdje su naši najmiliji? Po međunarodnom i domaćem pravu, države imaju obvezu da odgovore na to pitanje“, izjavio je šef delegacije MKCK u BiH Elmir Camić.

Dvadeset i pet godina nakon završetka sukoba u BiH, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen, navedeno je u priopćenju Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Nedostatak vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica predstavlja najveći izazov pronalaženju nestalih. Kao neutralna i neovisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica.

„U protekle dvije godine su istraživači MKCK u arhivi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu pretražili imena preko 1.700 nestalih osoba iz BiH. Osim toga smo dobili pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske, ali i organizacija kao što su Europska komisija, NATO i UNHCR. Sve ukupno, naši stručnjaci su prikupili preko 50.000 stranica dokumentacije, a svi relevantni podaci su predati Institutu za nestale osobe BiH za dalju primjenu na terenu“, kazao je Camić.

S obzirom na trenutnu pandemiju, glavni dio ovogodišnje kampanje MKCK za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih se odvija na društvenim mrežama.

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva, te u suradnji sa šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, organizirala je video kampanju s ciljem većeg angažiranja javnosti na rješavanju pitanja osoba koje se još vode kao nestale.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Amor Mašović, u video poruci rekao je da više od sedam tisuća ili jedne petine od ukupnog broja nestalih državljana Bosne i Hercegovine još uvijek se smatra nestalim.

„Nedostatak informacija o lokacijama njihovih grobnica je osnovni uzrok takvog stanja. Zanemarivo je mali broj svjedoka spremnih da podjele te informacije“, rekao je on.

U video poruci Mašović je istaknuo da dodatno utječe i činjenica da određeni manji broj bliskih srodnika nestalih, još uvijek nije iskazao spremnost da donira krv u svrhu identifikacije DNK-a metodom.

U Bosni i Hercegovini je oko 70% od oko 31.500 koji su prijavljeni kao nestali na kraju sukoba u razdoblju između 1992. i 1995. su pronađeni, a njihova tijela identificirana.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih (30.08.) u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke uključio se u kampanju Međunarodnog komiteta Crvenog križa, pod nazivom "Gdje je?". Volonteri Crvenog križa građanima su dijelili zaštitne maske i informativne letke, podssjećajući ih da sudbina više od 7.000 nestalih osoba još uvijek nije rasvjetljena ili da nisu pronađeni njihovi zemni ostaci. Obilježavanje je organizirano u gradu Ljubuški, ispred Gradskog poglavarstva.

Subota, 29 Kolovoz 2020 21:19

Provedena kampanja #OSTANIMOODGOVORNI

U petak 28. kolovoza i u subotu 29. kolovoza Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke provela je kampanju pod nazivom #OSTANIMOODGOVORNI. Cilj kampanje bio je ukazati na pogoršanu epidemiološku situaciju u Županiji, kao i podići svijest i odgovornost građana prema sebi, ali i prema drugima.

Pripadnici Službe za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć osnovane pri Crvenom križu Županije Zapadnohercegovačke i volonteri gradskih i općinskih organizacija Crvenog križa na ulazima u zatvorene javne prostore (javne institucije, trgovačke centre, trgovine, ljekarne) dijelili su građanima Gruda, Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega zaštitne maske i apelirali i tražili od građana da se pridržavaju propisanih mjera i preporuka Stožera. U provedbi ove kampanje pomogli su i vlasnici trgovačkih centara, ljekarni, trgovina i drugih gospodarskih subjekata i javnih institucija.

Posebna zahvala za pomoć ide radiopostajama u Županiji Zapadnohercegovačkoj koji su promovirali ovu kampanju.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj na snazi je zapovijed o obveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom javnom prostoru ukoliko na istom nije moguće održavati distancu od minimalno 2 metra između osoba.

Četvrtak, 27 Kolovoz 2020 21:14

Proglašeno stanje nesreće na području ŽZH

Na hitnoj sjednici Županijskog stožera civilne zaštite održanoj 27. kolovoza 2020. godine donesen je Zaključak o prijedlogu donošenja Odluke o proglašenju stanja nesreće za područje Županije Zapadnohercegovačke. Ovim Zaključkom predlaže se Vladi Županije Zapadnohercegovačke donošenje Odluke o proglašenju stanja nesreće na cjelokupnom području Županije Zapadnohercegovačke prouzrokovanom neposrednom opasnošću od širenja zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19).

Istog dana, na 64. sjednici Vlade Županije Zapadnohercegovačke donesena je Odluka o proglašenju stanja nesreće na području Županije Zapadnohercegovačke prouzrokovane neposrednom opasnošću od širenja zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19).

Sukladno ovoj Odluci zadužuje se Županijski stožer civilne zaštite da će u skladu s važećim zakonskim propisima preuzeti sve aktivnosti oko koordinacije i rukovođenja akcijama zaštite i spašavanja na ugroženom području.

Na 13. sjednici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH koja je održana 25.08.2020.g. donesena je Naredba kojom su produžene mjere donesene radi sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19).

Ovom Naredbom između ostalog određeno je da nastava u školskoj 2020./21. godini počinje u skladu s Kalendarom nastave, odnosno 7. rujna te da će se provedba nastave organizirati u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Na istoj sjednici donesen je i Zaključak Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi koji je upućen Županijskom stožeru civilne zaštite da je na području ŽZH potrebno proglasiti stanje nesreće prouzrokovano širenjem koronavirusa (COVID-19) zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Proglašenjem stanja nesreće aktivirat će se sustav civilne zaštite što će omogućiti sveobuhvatniju reakciju nadležnih institucija u cilju učinkovitijeg sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19).

Stranica 1 od 11