Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

potaknuti Vašim reakcijama te medijskim izvještavanjem dužnost nam je ograditi se od sudjelovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na „komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.“ u Sarajevu, dana 16. svibnja 2020. godine, u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH). Po naravi i ciljevima, spomenuta „komemorativna šetnja“ ima političke konotacije, posebice ako uzmemo u obzir izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup.

Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima jesu nepristranost i neutralnost. Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode. „Propagiranje i unaprjeđenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima“ je među osnovnim ciljevima Crvenog križa, a što je jasno upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH.

Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod znakovljem Crvenog križa na „komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.“, pozivamo Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta.

Ispričavamo se građanima Bosne i Hercegovine koji su s pravom uznemireni povodom sudjelovanja osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ – humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

CRVENI KRIŽ ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE
CRVENI KRIŽ ŽUPANIJE HERCEGBOSANSKE
CRVENI KRIŽ ŽUPANIJE POSAVSKE
CRVENI KRIŽ ČAPLJINA
CRVENI KRIŽ ČITLUK
CRVENI KRIŽ NEUM
CRVENI KRIŽ PROZOR-RAMA
CRVENI KRIŽ RAVNO

U proteklih mjesec dana, od 7. travnja do 12. svibnja 2020. godine, gradske/općinske organizacije Crvenog križa u Županiji Zapadnohercegovačkoj organizirale su četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, na kojima je prikupljena 231 doza dragocjene tekućine a pozivu na akcije odazvalo se čak 275 darivatelja. Veliko HVALA našim herojima!

CK POSUŠJE, 07.04.2020., 82 darivatelja se odazvala, prikupljeno 64 doze krvi!

CK ŠIROKI BRIJEG, 23.04.2020., 65 darivatelja se odazvalo, prikupljeno 58 doza krvi!

CK GRUDE, 30.04.2020., 53 darivatelja se odazvala, prikupljeno 45 doza krvi!

CK LJUBUŠKI, 12.05.2020., 75 darivatelja se odazvalo, prikupljene 64 doze krvi!

Jučer je uspješno provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Ljubuškom a koja je zbog posebnih mjera zaštite održana u dvorani Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom, prikupljene su 64 doze krvi, a akciji se odazvalo 75 darivatelja.

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke pripadnici službe za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć osnovane pri Crvenom križu Županije Zapadnohercegovačke i volonteri općinskih/gradskih organizacija Crvenog križa na središnjim trgovima u Grudama, Posušju, Ljubuškom i Širokom Brijegu građanima su podijelili zaštitne maske. Zaštitne maske su dobivene od Federalne uprave civilne zaštite.

Danas (29.04.2020.) je ispred zgrade Gradske uprave Ljubuški (bivše općine) počela podjela besplatnih maski građanima koji imaju prebivalište na području Ljubuškog i mjesne zajednice Humac 1.

Ljubuški je danas posjetio glavni tajnik Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Namik Hodžić zajedno sa svojim suradnicima. U prostorijama Crvenog križa dočekao ih je Viktor Grbavac te ih upoznao sa stalnim aktivnostima pomoći najugroženijim te onima koje svakodnevno i neumorno rade od proglašenja stanje nesreće zbog pandemije koronavirusa.

Crveni križ ŽZH, povodom mjeseca Ramazana uručio je danas 66 paketa s higijenskim i prehrambenim artiklima obiteljima koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Paketi su donacija Crvenog polumjeseca Turske i CP Kuvajta. U prostorijama Medžlisa Ljubuški glavni imam Medžlisa Ljubuški Šemsudin ef. Germić primio je Viktora Grbavca, predsjednika Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke koji mu je uručio vrijednu donaciju.

Danas su Sudsku policiju Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu posjetili predstavnici Crvenog križa Zapadnohercegovačke županije koji su istoj uručili donaciju zaštitnih sredstava potrebnih za rad u uvjetima pandemije izazvane koronavirusom COVID 19.

Stranica 1 od 6