Utorak, 18 Listopad 2022 12:03

18. listopada - Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Europska komisija je 18. listopada proglasila za Europski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Trgovina ljudima jedan je od najokrutnijih kaznenih djela kojim se krše osnovna ljudska prava i dostojanstvo osobe koja se pronađe u ulozi žrtve. Riječ je o globalnom fenomenu koji pogađa sve zemlje svijeta.

Veliki broj osoba, prvenstveno žena, u potrazi za boljim životom postane žrtvom trgovine ljudima.

Prema podacima UN-a, svake godine u svijetu se trguje s dva do četiri milijuna ljudi, dok godišnji prihod od trgovine ljudima iznosi između sedam i trinaest milijardi dolara. Prema tome, trgovanje ljudima i ilegalna migracija ostvaruju zaradu kao i trgovanje drogom.

Ovi podaci ukazuju na potrebu kako o fenomenu trgovine ljudima, kao jednom od najgorih zločina suvremenog svijeta, treba govoriti češće i glasnije.

Jedan od najčešćih oblika trgovine ljudima je seksualno iskorištavanje. Osim toga žrtve se često iskorištavaju u svrhu prosjačenja, prisilnog braka, trgovine ljudskim organima, prisilnog rada ili nekog drugog oblika prisile i iskorištavanja.

U svrhu senzibilizacije javnosti za ovaj problem, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE pokrenuo je projekt pod nazivom „Psihosocijalna pomoć žrtvama trgovine ljudima“. Cilj projekta je kroz javne kampanje, okrugle stolove i edukacije podići svijest u društvu o značaju prevencije trgovine ljudima, kao i ohrabrivanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima na prijavljivanje vlastite situacije te pružanje psihosocijalne pomoći kroz interventne angažmane osposobljenog osoblja. Pokrenut je i besplatni SOS anonimni telefon 0800-800-32 koji je namijenjen potencijalnim žrtvama trgovine ljudima, a putem kojeg će im biti pružena psihosocijalna pomoć i savjetovanje.

Važno je napomenuti da svaki pojedinac može doprinijeti prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s trgovinom ljudima. Na taj se način želi utjecati na veći broj prijava ovog kaznenog djela te zaštititi žrtve trgovine ljudima. Također, informiranjem i educiranjem javnosti cilj je smanjiti broj osoba koje mogu postati žrtvama trgovine ljudima.