Petak, 01 Prosinac 2023 13:16

Svjetski dan borbe protiv HIV-a

Svake godine se u svijetu, 1. prosinac obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a s ciljem da se dobije podrška javnosti i razviju programi za prevenciju širenja HIV infekcije, kao i da se osigura edukacija i promovira podizanje svijesti o problemima u vezi s HIV/AIDS-om, odnosno sve što može doprinijeti boljem pristupu prevenciji, otkrivanju, dijagnostici i liječenju.

Ovogodišnja globalna poruka glasi „Neka zajednice vode“. Svijet može okončati AIDS, s lokalnim zajednicama koje će u tome prednjačiti. Organizacije u zajednicama koje žive s HIV-om ili su pod rizikom prva su linija napretka u odgovoru na HIV. Zajednice povezuju ljude s javnim zdravstvenim uslugama usmjerenim na osobu, grade povjerenje, inoviraju, prate primjenu politika i usluga i pozivaju pružatelje usluga na odgovornost.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u razdoblju od 1992. godine do kraja 2020. godine u Federaciji BiH registrirano je 249 osoba kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima je 105 osoba oboljelih od AIDS-a. U istom razdoblju, 52 oboljelih osoba je umrlo. Među zaraženim osobama 86,7% je muškog spola. Najveći broj HIV slučajeva registrira se u dobnoj skupini od 20-29 godina.

U posljednjih pet godina u Federaciji BiH prosječno se registrira 14 novih slučajeva infekcije HIV-om, što čini stopu od 6 slučajeva na milijun stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu HIV epidemije. Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je s većim brojem testiranja, što je rezultat djelovanja centara za dobrovoljno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje. U 2020. godini, u Federaciji BiH prijavljeno je 12 novih slučajeva zaraze HIV-om, među kojima su 4 slučaja obolijevanja od AIDS-a.