Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2020 09:44

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba (30.08.)

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK), zajedno s 27 organizacija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH i 41 udrugom nestalih osoba u nedjelju (30.08.) obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom simboličnog naziva „Gdje je?“.

Kako je priopćeno iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa, volonteri Crvenog križa su građanima širom zemlje dijelili zaštitne maske s natpisom „Gdje je?“, kako bi skrenuli pažnju na važnost pronalaska više od 7.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale usljed rata u Bosni i Hercegovini.

„Našoj kampanji su se pridružili i mnogobrojni veleposlanici i predstavnici međunarodne zajednice. Gdje su naši najmiliji? Po međunarodnom i domaćem pravu, države imaju obvezu da odgovore na to pitanje“, izjavio je šef delegacije MKCK u BiH Elmir Camić.

Dvadeset i pet godina nakon završetka sukoba u BiH, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen, navedeno je u priopćenju Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Nedostatak vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica predstavlja najveći izazov pronalaženju nestalih. Kao neutralna i neovisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica.

„U protekle dvije godine su istraživači MKCK u arhivi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu pretražili imena preko 1.700 nestalih osoba iz BiH. Osim toga smo dobili pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske, ali i organizacija kao što su Europska komisija, NATO i UNHCR. Sve ukupno, naši stručnjaci su prikupili preko 50.000 stranica dokumentacije, a svi relevantni podaci su predati Institutu za nestale osobe BiH za dalju primjenu na terenu“, kazao je Camić.

S obzirom na trenutnu pandemiju, glavni dio ovogodišnje kampanje MKCK za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih se odvija na društvenim mrežama.

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva, te u suradnji sa šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, organizirala je video kampanju s ciljem većeg angažiranja javnosti na rješavanju pitanja osoba koje se još vode kao nestale.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Amor Mašović, u video poruci rekao je da više od sedam tisuća ili jedne petine od ukupnog broja nestalih državljana Bosne i Hercegovine još uvijek se smatra nestalim.

„Nedostatak informacija o lokacijama njihovih grobnica je osnovni uzrok takvog stanja. Zanemarivo je mali broj svjedoka spremnih da podjele te informacije“, rekao je on.

U video poruci Mašović je istaknuo da dodatno utječe i činjenica da određeni manji broj bliskih srodnika nestalih, još uvijek nije iskazao spremnost da donira krv u svrhu identifikacije DNK-a metodom.

U Bosni i Hercegovini je oko 70% od oko 31.500 koji su prijavljeni kao nestali na kraju sukoba u razdoblju između 1992. i 1995. su pronađeni, a njihova tijela identificirana.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih (30.08.) u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke uključio se u kampanju Međunarodnog komiteta Crvenog križa, pod nazivom "Gdje je?". Volonteri Crvenog križa građanima su dijelili zaštitne maske i informativne letke, podssjećajući ih da sudbina više od 7.000 nestalih osoba još uvijek nije rasvjetljena ili da nisu pronađeni njihovi zemni ostaci. Obilježavanje je organizirano u gradu Ljubuški, ispred Gradskog poglavarstva.

Poslijednja izmjena dana Petak, 27 Studeni 2020 10:58