Utorak, 16 Travanj 2024 15:29

Održana Koordinacija tajnika Crvenog križa u Županiji Zapadnohercegovačkoj

U utorak je u sjedištu Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke u Ljubuškom održana Koordinacija tajnika Crvenog križa u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Sastanku su nazočili Nada Pezer, tajnica CK Grude, Božana Šušak, tajnica CK Posušje, Ana Slišković, tajnica CK Široki Brijeg, Jure Kozina, tajnik CK Ljubuški. Domaćin sastanka Josip Zelenika, tajnik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, pozdravio je i prisutnog predsjednika CK Posušje Branka Leku, te zahvalio svima na dolasku.

Teme Koordinacije vezane su za godišnje izvješće za proteklu 2023. godinu iz programa dobrovoljnog davalaštva krvi te programa prve pomoći. Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo rezultatima programa DDK. Naime, tijekom 46 akcija Crvenog križa u 2023. godini prikupljene su 1.462 doze krvi, a akcijama se odazvalo 1.832 dobrovoljnih darivatelja, što je najbolji rezultat još od rekordne 2018. godine, kada je prikupljeno 1.469 doza krvi. Trećina svih doza krvi darovana je na akcijama Crvenog križa Širokog Brijega, četvrtina na akcijama Crvenog križa Grude, dok su 23% svih doza krvi darovali Posušaci na akcijama Crvenog križa Posušje, a na akcijama Crvenog križa Ljubuški darovano je 19% od ukupnog broja doza krvi. Ističemo da su tijekom 2023. godine 264 osobe prvi put krv darovale na akcijama Crvenog križa, a samo u Posušju njih 112, što je svakako podatak vrijedan pohvale. Valja naglasiti da pučanstvo Županije Zapadnohercegovačke ima dugogodišnju tradiciju dobrovoljnog darivanja krvi, a u prilog tome svjedoči podatak o višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi. Naime, 623 dobrovoljna darivatelja krv su dali više od 10 puta, a njih 85 krv su dali više od 30 puta.

Zadovoljstvo je izraženo i činjenicom da je u 2023. godini čak 1.180 kandidata za vozače uspješno osposobljeno iz pružanja prve pomoći, najviše njih 444 u Širokom Brijegu, zatim 301 u Ljubuškom, 244 u Posušju te 191 u Grudama. Obuku iz osposobljavanja za pružanje prve pomoći provodi osam certificiranih liječnika.

Također je bilo riječi o radnoj verziji izmjena i dopuna Zakona o Crvenom križu Federacije BiH, kojeg je sačinilo Statutarno povjerenstvo Crvenog križa Federacije BiH. Svi prisutni podržali su stavove Josipa Zelenike, jedinog člana Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH iz hercegovačkih županija, koji se usprotivio odredbama koje za cilj imaju centralizaciju Crvenog križa te pokušaj nametanja nadzora Crvenog križa FBiH sa sjedištem u Sarajevu nad radom lokalnih organizacija.

Na kraju sastanka, lokalnim organizacijama uručene su Ambu KPR lutke, torbice prve pomoći sa sanitetskim materijalom za predstojeća općinska i gradska natjecanja iz pružanja prve pomoći te diseminacijski promotivni sadržaj s obzirom da se bliži Tjedan Crvenog križa.