Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020 11:26

CK Posušje: U božićnoj akciji prikupljeno 59 doza krvi

Iz Gradske sportske dvorane Posušje ovog prosinačkog ponedjeljka, 21.12.2020. godine u Transfuzijski centar Sveučilišne kliničke bolnice Mostar upućen je BOŽIĆNI DAR bolesnima, povrijeđenima i svima onima koji se nađu u stanju potrebe, DAR koji se ne može kupiti u trgovini, na pijaci, dobiti na lutriji.

Za taj DAR potreban je ČOVJEK, potrebna je LJUBAV, potrebno je PRUŽITI RUKU, odvojiti malo slobodnog vremena i DAROVATI NOVU ŠANSU ZA ŽIVOT, ZA ZDRAVLJE!

A za PRUŽANJE RUKE nije potrebno rukovanje, nije ni bitno tko će biti PRIMATELJ KRVI, potrebna je SVIJEST da se čini DOBRO!

Crveni križ općine Posušje bio je više nego uspješan organizator pete ovogodišnje akcije dragovoljnog darivanja krvi (četvrta za građanstvo), a odziv je i premašio očekivanja, pogotovo imajući u vidu da je prethodna akcija bila prije samo mjesec i po dana, te da slijedi još jedna akcija do kraja godine.

Na akciju su se odazvale i liječničkom pregledu pristupile 73 osobe, a prikupljene je 59 doza krvi, tj 14 osoba zbog manjih zdravstvenih poteškoća nije moglo darivati krv.

„Pored jednog dijela darivatelja krvi koji se gotovo redovito odazivaju ovim plemenitim akcijama, posebno je zadovoljstvo bilo vidjeti dosta naših studenata i sportaša koji su se zatekli doma u svome Posušju, te su unatoč epidemiološkoj situaciji, prisutnim nedoumicama, pa i strahu kod djela pučanstva, pristupili ovoj akciji i darivanjem krvi znatno doprinijeli sigurnosti svih naših sugrađana, a i drugih koji budu u potrebi za krvlju“ - naglasili su iz Crvenog križa općine Posušje.

Posebno je iskazana zahvalnost partnerima u ovoj akciji: Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne Posušje predvođenih i ovaj put gosp. Mladenom Bašićem – koji su, uz upućeni poziv na samu akciju i odziv djela svoga članstva, svim sudionicima akcije donirali prigodne kalendare, te Taekwondo klubu POSKOK Posušje čiji se dio predstavnika predvođen Glavnim trenerom Petrom Bobanom odazvao i na ovu Božićnu akciju.

Uprava Srednje strukovne škole Posušje pobrinula se da Gradska sportska dvorana bude primjereno ugrijana (jer i to u ovo zimsko vrijeme bitno utiče na nesmetano odvijanje darivanja krvi), Crveni križ općine Posušje sa ekipom svojih volontera je cjelokupni prostor uredio, kao i pripremu i tijek same akcije koordinirao i proveo u potpunosti u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Uspjehu akcije doprinijeli su i  svi župni uredi oglašavajući i na prigodan način dajući podršku ovoj, kao i svim dosadašnjim akcijama, naši portali i drugi mediji, a posebno Radio Posušje.

Zadovoljstvo i zahvalnost ispred medicinske ekipe Transfuzijskog centra SKB Mostar izrazila je dr. Anamarija Ćorić – specijalizant transfuzijske medicine istaknuvši blaže zdravstvene probleme koje su imali pojedini kandidati, posebno kod djevojaka i mladih žena (malo niža vrijednost hemoglobina, malo niža vrijednost krvnog tlaka), kod ostalih  uzimanje lijekova koje ne bi trebalo uzimati pred darivanje.

CRVENI KRIŽ OPĆINE POSUŠJE UPUĆUJE JAVNU ZAHVALU SVIMA KOJI SU PRISTUPILI ILI NA BILO KOJI NAČIN PODRŽALI OVU AKCIJU.

SRETAN BOŽIĆ SVAKOME !

posusje12 1posusje12 2