Četvrtak, 22 Travanj 2021 06:37

CK Posušje: Uspješna proljetna akcija dragovoljnog darivanja krvi za srednjoškolce!

Nakon uskrsnih školskih praznika te jednotjednog odgađanja početka redovne nastave za maturante srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ipak današnji četvrtak – 22. travnja 2021. godine mnogima će ostati u lijepom i dragom sjećanju.

35 (trideset i pet) maturanata Gimnazije fra Grge Martića Posušje, Srednje strukovne škole Posušje  te profesora  darovalo je krv za potrebe Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Mnogima je ovo bilo prvo darivanje krvi u životu, probijanje one psihološke prepreke koja je možda do tada postojala. A pored ove prepreke bilo je i drugih – uz nepovoljno epidemiološko stanje, medijski i svaki drugi uticaji povezani sa COVID-om 19. 

Odziv na prvu ovogodišnju akciju za srednjoškolce bio je veoma dobar, ukupno je  64 (šezdeset i četvoro) učenica ili učenika popunilo upitnik i izrazilo spremnost da daruju krv, njih  22 (dvadeset i dvoje) je vraćeno nakon preliminarnog razgovora sa medicinskim osobljem Transfuzijskog centra SKB Mostar (sitniji zdravstveni problemi, manjak kilograma, manji problemi sa tlakom i slično), a dvanaestoro je dodatno vraćeno nakon detaljnijeg liječničkog pregleda i preporuke dr. Martine Grgić – voditeljice medicinskog tima.

Uzimajući sve gore navedeno u obzir, predsjednik Crvenog križa općine Posušje gosp. Branko Leko je zahvalio prije svega svim dragovoljnim darivateljima krvi na današnjoj akciji, volonterima koji su bili na usluzi, ravnateljima obadvije srednje škole, kao i Osnovne glazbene škole Posušje, općini Posušje za pruženu logističku podršku, te medijima koji su najavljivali i pratili i ovu akciju. Uz to osvrnuo se kratko na prethodne tri akcije dragovoljnog darivanja krvi u ovoj godini u kojima su prikupljene 82 (osamdeset i dvije) doze dragocjene tekućine, što je ukupno 117 (sto sedamnaest) doza sa ovom današnjom akcijom i najavio akcije za lipanj, srpanj,...,  i dalje sve do kraja godine.

Dr. Martina Grgić je također zahvalila na odličnom odzivu, te pobliže pojasnila glavne razloge zbog kojih je ovaj put prilično veliki broj potencijalnih darivatelja vraćen, ali i naglasila da se ne radi o nekim prevelikim zdravstvenim problemima, te je mlade ohrabrila i pozvala na slijedeću građansku akciju. Posebno je istaknula izuzetnu motiviranost, entuzijazam, ali i stručnost u osoblju Crvenog križa općine Posušje i prosvjetarima koji im pomažu, te neki i sami daruju krv.

Crveni križ općine Posušje

sre1sre2sre3

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 29 Travanj 2021 06:40