Srijeda, 24 Ožujak 2021 08:47

CK Posušje: Preduskrsna akcija dobrovoljnog darivanja krvi iznad očekivanja

Ni izuzetno loša epidemiološka situacija u općini Posušje, odnosno u Županiji Zapadnohercegovačkoj, cijeloj Bosni i Hercegovini i mnogo šire – uzrokovanoj koronavirusom, nije spriječila brojne Posušanke i Posušane u njihovoj plemenitoj nakani da u ovo svetom vremenu, vremenu odricanja od svakodnevnog - a bez čega možemo, da daruju najdragocijenije što mogu za osobe u stanju potrebe – a to je svježa krv.

Nije akciju poremetila ni izuzetno hladna marčanska bura koja je ovih dana „zviždala“ sa Radovnja i Zavelima, tek na sami dan akcije malo je posustala. Ali zato nije posustao Crveni križ općine Posušje kojemu je ovo već treća ovogodišnja akcijam koju organizira ili suorganizira sa partnerima.

Imajući sve gornje u vidu, rezultat same akcije je za svaki respekt i pohvalu. U nešto više od tri sata trajanja akcije, dana 24.03.2021.g., na istu je pristupilo i liječničke preglede obavilo 68 (šesdeset i osam) osoba, a 56 (pedeset i šest) je darovalo krv.

Inače, sama akcija je provedena u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, a provodila se u Gradskoj sportskoj dvorani u Posušju i bila je samo za pučanstvo, a za srednjoškolce i njihove profesore planirana je posebna akcija u tjednima nakon Uskrsa.

Osmočlanu medicinsku ekipu transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar predvodila su dr. Nikolina Džever i dr. Martina Grgić. Naglasile su da je akcija izuzetno dobro pripremljena, darivatelji krvi dosta zdravi i raspoloženi, tako da je sve proteklo na njihovo veliko zadovoljstvo, zadovoljstvo organizatora, a naravno i samih darivatelja. A ovih 56 doza svježe krvi koji danas odlaze u frižidere Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su jamstvo da će i svi naši sugrađani, kao i drugi kojima krv bude zatrebala, biti barem malo mirniji kada znaju da krv čeka bolesnika, a ne bolesnik krv.

Ova preduskrsna akcija dragovoljnog darivanja krvi održana je i pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika gosp. Ante Begića koji je tijekom akcije i obišao datrivatelje, zadržao se u kratkom ratzgovoru sa nekima od njih, kao i sa osobljem Transfuzijskog centra SKB Mostar. Lijepo je bilo čuti od obje gore spomenute doktorice, kao i cijele ekipe, da je ova akcija bila i iznad njihovih očekivanja.

Više je nego očito da sustavan rad Crvenog križa na ovom području daje sve bolje rezultate, ali i podrška i razumjevanje svih ostalih koji su uključeni kao podrška (od župnih ureda, medija – a posebno Radio Posušja, Općine Posušje, pojedinih tvrtki, mjesnih zajednica, pojedinaca,...).

Svim osobama nakon što su darovali krv i sjeli na kraći zasluženi idmor uz slatkiše i sokove, ponuđen je i anonimni anketni upitnik sa pitanjem o glavnom motivu za odziv na ovu akciju – posebno imajući u vidu jako nepovoljnu epidemiološku situaciju.

Velika većina odgovora može se svesti pod zajednički nazivnik,a to je HUMANOST!

Crveni križ općine Posušje se svima koji su pristupili na ovu akciju zahvaljuje na iskazanoj HUMANOSTI, to čini i u ime svih onih kojima će krv zatrebati narednih dana ili kada god to bude.

ddkpoddkpo2ddkpo3begic branko